Tidsrom:

12.02.2018 - 16.02.2018

Pris:

Gratis

Klassetrinn:

  • Ungdomstrinnet

Fagtilknytning:

  • Engelsk
  • Norsk
  • RLE
  • Samfunnsfag

 

PEER GYNT – God’s Choice!

En teaterforestilling for ungdomsskolen om å være seg selv nok!!!

http://www.kompani13.no

Forestillingen er interaktiv – dvs. at publikum blir engasjert i diskusjoner og aktiviteter i løpet av forestillingen!!!!

Forestillingen spilles på engelsk.

Peer Gynt – God’s Choice – er en figurteaterforestilling som presenterer en rekke forskjellige virkemidler. Det vil veksle mellom dukketeater, maskespill, skyggeteater, film- og bildeinstallasjoner og sekvenser med skuespill-basert fortellerteater. Forestillingen er en slags vandreteater, der man går rundt i en stor hall med forskjellige rom og kommer til forskjellige stasjoner, der de ulike scenene foregår. Stykket begynner og slutter imidlertid på samme sted – i en rettsal, der Bøygen utkledd i politiuniform – er staten/loven, Knappestøperen dommeren/retten/Gud og Den Magre er straffen, fengselsvesenet/bøddelen/døden. Elevene er juryen, som i siste instans skal dømme om Peer Gynt er seg selv eller seg selv NOK, i overført betydning: om det norske folks holdninger til vår tids flyktningsituasjon er rasjonell og human eller proteksjonistisk, opportunistisk og egoistisk?

 

Forestillingen hadde premiere 28.mars 2017  og skal bearbeides for en ny runde med DKS i 2018.

Forestillingen er en del av et samarbeid med den ungarske teatergruppen Kava, finansiert med EØS milder. Forestillingen skal spilles i Budapest 21. April 2017.

 

Peer Gynt – God’s Choice, presenterer et titalls korte scener med utgangspunkt i originalmanuset til Ibsen, men puttet inn i en ny ramme. Peer Gynt lever i dagens virkelighet!

Peer Gynt er OSS – nordmenn! Den norske «folkesjelen»!
Derfor skal også elevene være med i deler av stykket!

Europa har de siste årene i nesten unison enighet valgt en proteksjonistisk linje, og nærmest stengt grensene for flyktninger, spesielt fra Syria. Retorikken rundt en slik politikk – fra politikere og samfunnsdebattanter, synes for Kompani 13 å tangere Peer Gynts hybris i sin opplevelse av verdens sammensetning, hans «keiserlige» fremferd av «å være seg selv nok»!

 

Mot slutten av stykket ser Peer Gynt på seg selv som en keiser, en som er større og viktigere enn andre mennesker. Ibsen problematiserer dette med en nærmest blind egoisme og proteksjonisme, som nok finnes i alle mennesker, der Peer Gynt har dyrket det frem ved et sentralt trekk å lyve og manipulere mennesker rundt seg for å oppnå fordeler og gi han en særstilling blant medmennesker med de tilhørende sosiale fordeler dette innebærer. En kynisk og opportunistisk tankegang som strider med sentrale humanistiske verdier.

Kompani 13 ønsker å utforske hva mener unge mennesker i Norge i dag om dette temaet, og i hvilken grad påvirker det våre handlinger?

 

 

spilletider 2018:

mandag 12. Februar       kl. 9.30 og 12.00

tirsdag 13. februar           kl. 9.30 og 12.00

onsdag 14. februars        kl. 9.30 og 12.00

torsdag 15. februar         kl. 9.30 og 12.00

fredag 16. februar            kl. 9.30 og 12.00

 I forestillingen medvirker også musikaljentene:

Cecilie Strønen Damm,Mathilde Strønen Damm,
Selma Strønen Damm, Lovise Moland Espeland
Dette er 4 meget talentfulle unge scenekunst-spirer som har markert seg veldig i Bergens kulturmiljø, først og fremst gjennom sang og musikk, men også gjennom teater. I forestillingen Peer Gynt – God´s Choice, medvirker de fire som skuespillere, dukkespillere og sangere,

Save

Save

Arrangementet er utgått.