Tidsrom:

16.10.2017 - 09.11.2017

Pris:

Gratis for skoleklasser

Klassetrinn:

  • Småskolen
  • Mellomtrinnet
  • Ungdomstrinnet

Fagtilknytning:

  • Kunst og håndverk
  • Matematikk
  • Samfunnsfag

«Selbuvotter» er Hordamuseets hovedutstilling i 2017.  I samarbeid med Hordaland Husflidslag tilbyr vi et undervisningsopplegg som kombinerer en omvisning i utstillingen med praktiske aktiviteter knyttet til ull, strikking og mønster. Opplegget kan tilpasses ulike aldersgrupper. Tilbudet er begrenset til 20 økter over 10 dager (se oversikt).

Utstillingen «Selbuvotter» viser hundrevis av selbuvotter, alle med forskjellige motiv, kopiert etter gamle votter og mønstre. Den tofargede votten fra Selbu i Sør-Trøndelag er et av våre fremste tekstile «nasjonalsymbol». Selbuvotten går tilbake til midten av 1850-tallet, og har vært en viktig husflidsartikkel, og strikking av selbuvotter har vært en betydningsfull attåtnæring for generasjoner av kvinner i Selbu. Kunsthåndverkeren Anne Bårdsgård, som står bak utstillingen, har gjort et stort registrerings-og innsamlingsarbeid, og har skrevet en praktbok om selbuvotter. Utstillingen bygger på boken og dokumentasjonen hennes.

Selv om det er stor variasjon i mønstrene, er åttebladsrosen blant de hyppigst forekommende elementene, faktisk så ofte at den gjerne kalles for «selburosen». Nettopp på grunn av vottene består våpnet til Selbu kommune av tre åttebladsroser. Åttebladsrosen er også et av de vanligste motivene i norsk folkekunst og husflid, og forekommer f.eks. på bringeduker, åkler, hardangersøm, treskurd mm. Det er ikke tilfeldig at den også anvendes som logo for Norges Husflidslag. Selv om åttebladsrosen er typisk norsk, er den også internasjonal, brukt over det meste av kloden gjennom tusenvis av år.

Omvisning i utstillingen: Her får man høre historien om selbuvottene, lære om motiv og mønstre, tradisjoner og husflid. Elevene får også tid til å utforske både mangfold og detaljer på egen hånd.

Aktiviteter: Praktiske aktiviteter knyttet til strikking, ull og mønster. Aktivitetene er aldersavhengige, og avtales på forhånd. Tidsrammen for besøket spiller også inn.

Lek med geometri og strikkemønstre: lag åttebladroser og andre geometriske figurer på forskjellige måter: geometribrett, pusleelementer, mønsterark og tegning.
Karding og spinning med håndtein: Lær hvordan man lager ulltråd. Lær om ull.
Enkel strikking: Grunnleggende strikketeknikk (kun fra 4. klasse og oppover).

Opplegget kan også knyttes til matematikkundervisning.

Varighet til sammen ca 100 min: ca 30 min felles omvisning, deretter 2 x 35 min aktivitet.

NB! Opplegget tilbys kun følgende dager: 16., 18., 19. og 20. oktober og 2., 3., 6., 7., 8., 9. 13., 23., 24., 27., 28. og 30. november. 

Vi kjører i utgangspunktet to økter hver dag: 09:30-11:10 og 11:30-13:10, men skal prøve å være fleksible mht. klokkeslettene dersom det trengs.   

Booking


Arrangementet er utgått.