Tidsrom:

05.11.2018 - 26.11.2018

Pris:

Gratis

Klassetrinn:

  • Småskolen
  • Mellomtrinnet

Fagtilknytning:

  • Mat og helse
  • Naturfag
  • Samfunnsfag

Vil barna i Bergen vite hva snø er i fremtiden?

Frida har aldri sett snø i hele sitt liv. Hun er 10 år og lever i Bergen i 2050. En dag får hun vite at klimaet var et helt annet da Pappa var liten, da fantes det en kald årstid som het vinter, snøens årstid! Hvorfor finnes ikke vinter i Bergen lenger? Dette må det gjøres noe med, for dette er urettferdig!

Fridas største ønske er å få oppleve de kalde hvite snøkrystallene komme dalende ned fra himmelen. Får hun ønsket sitt oppfylt? Bli med når Frida møter den merkelige Professor Vinter.

Frida og Professor Vinter formidler naturfag og samfunnsbevissthet på en spennende måte og viser konsekvenser som kan komme av klimautfordringene våre. Ved hjelp av kjemiske eksperimenter viser vi frem og blir kjent med klimagassene vi har rundt oss. I forkant av forestillingen vil det sendes ut forberedelsesmateriale som kan brukes i undervisningen, og i etterkant av forestillingen vil elevene få mulighet til å stille spørsmål rundt tema og eksperimentene, og vi vil vise flere av dem en gang til. Vi vil også dele ut materiale utarbeidet i samarbeid med klimaforskere, med oppgaver og info om hvordan man kan lære mer og hvordan hver enkelt av oss kan hjelpe til med å unngå at det blir så urettferdig som Frida har det i 2050.

Dette er andre runde for  «Frida og Professor Vinter» i DKS Bergen. Forestillingen turnerte i fjor, og ble fort fullbooket og godt tatt i mot.

Vitenshowet «Frida og Professor Vinter» vant førsteprisen under NM i vitenshow på vitensenteret VilVite i februar 2015. En av hovedbegrunnelsene fra juryleder Siri Breistein, redaktør i «Barn i byen», var forestillingens aktualitet og tydelige budskap inn mot klimaproblematikken vi møter i dag.

Forestillingen har ved flere anledninger vært en del av vitensenteret VilVites underholdningstilbud og var høsten 2015 også en del av Universitetet i Bergen sitt «barneuniversitet», hvor forestillingen ble brukt som en del av realfagprogrammet for 260 sjetteklassinger.

Forestillingen vil turnere til de ulike skolene i løpet av uke 45,46 og 47 

Spilleområde: 6meter lengde, 4meter dybde, spilles i gymsal eller kultursal. Lokalet må være lett tilgjengelig for inn- og utlasting av utstyr. Vi ønsker at lokalet skal være blendet (ha tildekkede vinduer) og være tilgjengelig en time i for og etterkant for opp- og nedrigg. Nærmere teknisk oversikt kommer ved booking.

Rigging: Spillested må stille med minst to bærehjelper.

Varighet: ca. 45 min inkludert pedagogisk opplegg i etterkant.

Målgruppe:  4.-7.trinn

Antall: Opptil 100 elever pr.forestilling, vi har gjerne 2 forestillinger på samme skole for å få plass til flere.

Fnugg Teater er et teaterkompani bestående av:

Lina Taule Fjørtoft fra Bergen, hun er utdannet skuespiller, og har jobbet ved bl.a. Den Nationale Scene og Akershus Teater.  Lina har vært ansatt som showutvikler og vitevert ved vitensenteret VilVite i seks år og har gjennom dette god erfaring med å holde vitenshow for barn og unge.

Haflidi Arnar Haflidason kommer fra Bergen og Reykjavik. Haflidi er skuespiller, musiker og har i tillegg en master i kjemi fra universitetet i Bergen. Haflidi jobber bl.a. for klokkeklovnene og Kvadratteateret og har også en god del lærererfaring.

 

Anbefalinger: 

Anne Lise Fimreite prorektor UiB( høst 2015):

(…)Vi i salen fikk være med når Frida møter den merkelige Professor Vinter, og gjennom drama, fengende sang og spennende kjemiske eksperiment fikk alle lære mer om klimaet vårt. Forestillingen engasjerte publikum og holdt høyt nivå på tekst, sang og dramaturgi. Den setter fokus på et vanskelig tema å formidle, og klarte å visualisere klimautfordringene for dem som kanskje må leve og ta ansvar i en mye varmere verden enn i dag: de som representerte alle 6-klassinger i Norge på Barneuniversitetet denne dagen.

Vi gir dem våre beste anbefalinger.

 

Camilla Larsen , prosjektleder vitensenteret VilVite (høst 2016):

VilVite har hatt gleden av å kunne tilby sine gjester dette showet hele høstferien 2016.
I løpet av høstferien fikk forestillingen over 1500 besøkende, og VilVite fikk mange gode tilbakemeldinger fra gjestene våre. Forestillingen engasjerte også publikum på en måte som gjorde at mange kom ned til scenen i etterkant for å se nærmere på eksperimentene og stille spørsmål og reflektere rundt budskapet og kjemien som ble utført underveis.

Vi håper på å få besøk av denne forestillingen igjen og gir den våre beste anbefaling videre.

 

Tilbakemelding fra elever ved Haugland skule (DKS turné høst 2017):

«Eg elsket det. Det var morsomt, kult og lærerikt.» 

«Eg likte forestillinga fordi dei var godt forberedt og spilte godt.»

«Skulle ha vore endå fleire eksperiment. Eg vil anbefalle stykket fordi det var lærerikt.»

Arrangementet er utgått.