Tidsrom:

17.10.2018 - 25.10.2018

Pris:

Gratis

Klassetrinn:

  • Ungdomstrinnet

Fagtilknytning:

  • Fremmedspråk / språklig fordypning
  • Musikk
  • Norsk

Poesi er vakkert. Lyrikk er høyverdig. Dikt er gøy. Eller er det skummelt, kjedelig og uforståelig? Litteraturhuset i Bergen inviterer ungdomskoler til samtale om lyrikk og musikk med Erlend O. Nødtvedt, Pedro Carmona-Alvarez og Marie Amdam.

Mange opplever dikt som vanskelig, og sliter med en berøringsangst for sjangeren. Hva betyr egentlig de setningene som synes å ikke gi mening? Hvorfor har forfatteren satt ord etter hverandre som ikke hører sammen? Hvorfor kan man ikke bare skrive vanlig?

Er poesi og lyrikk det samme? Hva er en poet? Kan poesi være politisk? Må dikt følge et fast oppsett? Hvordan brukes lyrikk som utgangspunkt for musikk, og omvendt?

Alt dette og mer til skal vi undersøke i Litteraturhusets DKS-program Lyrikk og musikk. Poetene Erlend O. Nødtvedt og Pedro Carmona-Alvarez blir intervjuet av musiker og litteraturformidler Marie Amdam på scenen om hva poesi kan være, og hvorfor de skriver den. Målet er å presentere den åpne, lekne og musikalske siden ved poesien og bidra til engasjement. Vekk med idéen om at diktet er en komplisert kode vi skal knekke, og inn med gleden ved det absurde, det musiske og det underlige.

Medvirkende:

Pedro Carmona-Alvarez:er født i 1972 i La Serena, Chile, og som tiåring flyktet han med familien til Argentina på grunn av farens politiske virksomhet i hjemlandet. Senere kom familien til Norge, og bosatte seg på Kolbotn utenfor Oslo. Han bor og arbeider i Bergen. Med debutsamlingen Helter (1997) ga han et vitalt tilskudd til norsk poesi. Siden debuten har han utgitt ytterligere fire diktsamlinger, fire romaner og en essaysamling. Han har dessuten vært redaktør for Cappelen Damms debutantantologi Signaler og for Verden finnes ikke på kartet, en antologi med gjendiktninger av internasjonal samtidspoesi (med Gunnar Wærness). Carmona-Alvarez har mottatt en rekke priser, senest P2-lytternes romanpris 2012. Han er også musiker i flere band, som Moonpedro og Frode Grytten Beat Band.

Erlend Nødtvedt: debuterte med diktsamlingen Harudesi 2008. Siden har han utgitt diktsamlingene Bergens beskrivelse (2011) og Trollsuiten (2014). Nødtvedt er ansett som en av sin generasjons mest sentrale lyrikere, og han har begeistret anmelderne. Originalitet er et sentralt ord i forhold til Nødtvedts lyrikk, hans dikt har en særegen energisk, vilter og besvergende form som har brakt noe nytt inn i norsk poesi. For diktsamlingene har han vunnet priser som Ung Poesi-prisen i 2008, Bergensprisen i 2011, Bjørnsonstipendet i 2012, Bokhandlerforeningens forfatterstipend i 2015 og Premio Ostana i 2017. Høsten 2017 ga Nødtvedt ut sin første roman Vestlandet.Den fikk strålende mottakelse. Nødtvedt ble kåret til en av de ti fremste unge, norske forfatterne av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival i 2015. Han har samarbeidet med musikere som Berit Opheim, Erlend Apneseth, Kjetil Møster, Nils Økland, Sigbjørn Apeland og Benedicte Maurseth. Han har også skrevet bestillingsverket Harmoniens beskrivelser til Bergen Filharmoniske Orkesters 250-årsjubileum.

Marie Amdam: Marie Amdam er låtskriver, vokalist og gitarist i Razika. Hun tar master i nordisk litteratur ved Universitetet i Bergen, er gjesteskribent i Bergens Tidende, driver arrangementsserien Den Gode Samtalen og er styreleder i kompetansesenteret Brak. Marie har jobbet mye med ungdommer som både skriver, lager og spiller musikk. Hun leder også Litteraturhusets lesesirkel for ungdom.

 

Praktisk informasjon:

Onsdag 17. oktober kl 11.00 (fullt)

Onsdag 17. oktober kl 13.00

Torsdag 18. oktober kl 11.00

Torsdag 18. oktober kl 13.00

Onsdag 24. oktober kl. 11.00 (fullt)

Onsdag 24. oktober kl. 13.00

Torsdag 25. oktober kl. 11.00

Torsdag 25. oktober kl. 13.00

 

Varighet: 45 minutter

Målgruppe: Ungdomstrinnet

Adresse: Litteraturhuset, Østre Skostredet 5-7, 5017 Bergen

 

Det vil sendes ut informasjon, lærerveiledning og elevoppgaver i forkant av skolebesøket.

 

Foto: Litteraturhuset i Bergen

Arrangementet er utgått.