Tidsrom:

24.01.2019 - 21.06.2019

Pris:

4000,- kr - Forstillingen er ikke finansiert av Den Kulturelle Skolesekken

Klassetrinn:

  • Barnehage
  • Småskolen
  • Mellomtrinnet

Fagtilknytning:

  • Naturfag
  • Samfunnsfag

Stopp Kreftcellen Fråtse-Frida!

Kreftcellen Fråtse-Frida har bygget seg bolig i en krok på skolen. Hun er en krevende leieboer. En slik en som aldri får nok: hun må ha mer mat, mer oppmerksomhet og mer trøst. Fra borgen der hun bor setter hun på sjarmen og får forbipasserende til å bidra med videre utbygging og oppussing. Når immunforsvaret sender inn troppene narrer hun dem trill rundt. Fråtse-Frida er dessuten fryktelig rastløs. Skulle stemningen i nabolaget bli skikkelig dårlig er hun allerede på vei mot nye ukjente avkroker… Med mindre en ung og lovende forskerspire dukker opp i tide. Kan det være deg?

Med en PhD i kreftforskning og teaterskoleutdanning trer Henriette inn i rollen som kreftcelle for å forklare hvorfor og hvordan en celle kan skifte personlighet og bli til sykdommen kreft. Det gjør hun i rollen som Fråtse-Frida, en veldig sjarmerende dame som kun tenker på seg selv. Forestillingen er interaktiv og barna deltar for å lage medisiner mot kreftcellen. Akkurat som på laboratoriet går det skeis en del ganger, men til slutt klarer vi faktisk å knekke kreftgåten og få has på henne.

Senter for kreftbiomarkører (CCBIO) ved Universitetet i Bergen sender Henriette ut til skoler og museum for å formidle kunnskap om kreft i form av teater i tråd med universitetets formidlingstrategi for en kunnskapsbasert samfunnsutvikling.

Selv om temaet er alvorlig nok, så er historien på scenen av det underholdende slaget. Fråtse-Frida er en skikkelig drittsekk, men klarer på forunderlig vis å få det som hun vil, i likhet med enkelte kreftsvulster i samfunnet. Slike maktpersoner og statsledere vi hadde vært best foruten.

Her er lenke med informasjon om forestillingen, eller her.

Her er lenke med reklame av forestillingen.Forestillingen var stor suksess på Forskningstorget under Forskningsdagene i Bergen 2015.  Les artikkel om CCBIOs stand her.

Forestillingen dekker disse læringsmålene i læreplanen for naturfag

Etter 4 årstrinn:
«bruke naturfaglige begreper til å beskrive og presentere egne observasjoner, foreslå og samtale om mulige forklaringer på det man har observert»

Etter 7 årstrinn:
«formulere naturfaglige spørsmål om noe eleven lurer på, foreslå mulige forklaringer, lage en plan og gjennomføre undersøkelser»
«forklare hvordan kroppen selv beskytter seg mot sykdom, …»

Publikum: Tilbud til kulturhus og barneskoler (1-7 trinn).

Alder på publikum: 5-13 år.  Spillestil tilpasses publikums alder.

Varighet på hendelse: 55 minutter.

Sted for gjennomføring: Henriette tar med seg kreftsvulsten sin og installerer seg i et klasserom eller scene. Scenerom: minimum 3 x 4 meter.  Trenger 2 timer til opprigg, 1 time nedrigg.

Bestillingsfrist: 4 uker i forkant.

Kontakt:  henriette.ertsas@uib.no    tlf 97601192

foto: Per Sakkariassen Illustrasjon, Thor Brødreshift, Randi Holmås  Ilustrasjon: Gøril Skaale Johansen

Arrangementet er utgått.