Tidsrom:

10.02.2020 - 19.03.2020

Pris:

Gratis!

Klassetrinn:

  • Ungdomstrinnet

Fagtilknytning:

  • Musikk

Prosjekt Opera med Mozarts La clemenza di Tito

Inspirasjonskurs og generalprøve:
Bli bedre kjent med opera generelt – og Mozart spesielt! En sanger og en skuespiller kommer på besøk til skolen og holder et inspirasjonskurs, før elevene får oppleve en hel operaforestilling i Grieghallen.

Inspirasjonskurset på skolen (i februar) varer i to timer, og noen uker senere (19. mars) får elevene oppleve hele generalprøven på Mozarts store opera La clemenza di Tito.

Mozart er en av verdens fremste komponister – og er med sin både dramatiske og romantiske musikk en ideell døråpner til operasjangeren.

For akkurat dette skoleprosjektet anbefaler vi 8.-10. trinn spesielt.

 

Vitellia (sopranen Lauren Fagan) søker makt i vårens store opera: La clemenza di Tio.

Litt om handlingen i Mozarts opera: Hva gjør du når den du er dypt forelsket i ber deg om å drepe for hennes skyld? I Mozarts opera La clemenza di Tito møter vi den unge mannen Sesto, som bestemmer seg for å ofre en av sine næreste venner, keiseren Tito, for å bli sett og elsket av den ærgjerrige Vitellia.

Originalhistorien om makt og forelskelse er fra Romerriket i år 79, men den unge greske regissøren Rodula Gaitanou er inspirert av blant annet TV-serien House of Cards, og vil sette handlingen nær vår egen samtid. Vår versjon av La clemenza di Tito blir en fullscenisk opera, med spesiallagde kostymer og scenografi. Seks solister deltar, to av dem norske (Ingeborg Gillebo og Beate Mordal) sammen med kor og Bergen Filharmoniske Orkester.

Den greske regissøren Rodula Gaitanou legger Mozarts opera til vår egen samtid.

Mezzosopranen Ingeborg Gillebo har «bukserollen» som den unge og forelskede mannen Annio.

 

Generelt om Prosjekt Opera: Tilbudet vårt gjennom DKS kaller vi Prosjekt Opera, og det er i to deler: Først et to timers inspirasjonskurs som gir innføring i operasjangeren for elevene på skolen, og deretter hele generalprøven i Grieghallen i Bergen.

Våre to erfarne operapedagoger (én sanger og én skuespiller) besøker skolen og møter elevene i klassen/ gruppevis. De vil på en underholdende måte presentere tematikk, karakterer og komponist. I løpet av dette inspirasjonskurset, som tar cirka to timer, vil elevene også bli aktivisert med noen lekende og praktiske utfordringer. På generalprøven i Grieghallen noen uker senere er det på tide å møte den storslåtte forestillingen – og til siste prøve før den store premieren! Elevene får altså en unik mulighet til å få sett hele oppsetningen før det vanlige publikummet.

 

Elevene får oppleve hele generalprøven i Grieghallen torsdag 19. mars 2020 kl 11:00

MOZARTS OPERA: LA CLEMENZA DI TITO våren 2020
INSPIRASJONSKURS: UKE 7 og 8 (altså i skoleukene 10.-14. febr. og 17.-21. febr.)
Inspirasjonskurset varer i cirka 2 timer. Antall per kurs: helst maks. 30 elever (men vi kan arrangere flere kurs for samme trinn/skole).
GENERALPRØVE: TORSDAG 19. MARS  kl 11.
Generalprøven varer i cirka 3 timer, inkludert pause på 30 minutter.

Operaen blir fremført på originalspråket italiensk, men norsk oversettelse blir vist over scenen, som ellers i BNOs forestillinger.

Les mer om utøverne, handlingen og se video-klipp på www.bno.no.

Arrangementet er utgått.